Új tudást generálunk - interjú Kiss Helénával

Új dolgot hozunk létre, új tudást generálunk, amire nagy szüksége lenne a kisgyermeket nevelő családoknak” – vallja Kiss Heléna, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) szolgáltatás koordinátora. Heléna neveléstudományi szakemberként a „Digitális Honfoglalás” bölcsődéskorú gyermekek digitális eszközhasználatával kapcsolatos kutatásban dolgozott.

Heléna óvodapedagógusként diplomázott, 8 évig dolgozott az ország különböző területein, több óvodában, volt, ahol intézményvezetőként, máshol helyettesként is. 2016-ban kezdte az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a Neveléstudományi mesterszakot, amit nagy sikerekkel el is végzett, több tanára is próbálta a doktori iskola felé terelni, ám Heléna egyelőre nem tervez akadémiai tanulmányokat elkezdeni.

Az egyetemen találkozott Koscsóné Kolkopf Judittal, a JEB vezetőjével, ő hívta Helénát, hogy dolgozzon az intézménynél. Ő vezette be a Digitális Honfoglalás projektbe is.

Állítása szerint a kutatás nem volt számára kifejezetten nagy kihívás, hiszen kutatásmódszertani ismeretei, illetve korábbi kutatásokban szerzett tapasztalatai miatt módszertanilag egy már ismert úton kellett végigmennie. Némi nehézséget a temérdek idegen nyelvű, külföldi szakirodalom feldolgozása jelentett számára.

A kutatás eredményei viszont tele voltak számára meglepő eredményekkel. „Talán az összkép az, ami a legmélyebb nyomot hagyta bennem: a gyermekek közül szinte mindenki használ digitális eszközöket, viszont azt mindenféle szülői tudatosság és különösebb felügyelet nélkül teszik” – meséli Heléna, miközben hangsúlyozza, hogy véleménye szerint ez ellen sürgősen tenni kellene - akár figyelemfelkeltő kampányokkal, amik ráébresztik a szülőket a kérdés fontosságára. „Ahogyan a gyermekek életkorának megfelelő játékokat kap, meséket hall, tévéadást néz, fontos, hogy a digitális eszközt is a saját életkori szintjén ismerje meg és használja. Ebbe bele tartozik az is, hogy ügyelni kell arra, hogy mit, mire és hogyan használja.

A projekttel kapcsolatban Heléna úgy érezte, hogy könnyedén tud azonosulni annak céljával és szellemiségével. „Izgalmas a téma, én pedig örömmel veszek részt a projektben. Sok új dolgot tanultam eddig a Digitális Honfoglalás során, és bizton remélem, hogy a későbbiekben is szert tehetek új tudásra.”

 

 

Julia Racz